Vijfhart denkt graag mee met haar klanten. Zo bieden we de mogelijkheid om te kiezen voor een BTW-vrijgestelde prijs. De BTW-vrijstelling kan voor verschillende instanties én voor particulieren aantrekkelijk zijn, omdat zij geen BTW kunnen terugvorderen.
Hoe werkt de BTW-vrijstelling precies?
Graag geven we hier antwoord op met behulp van een voorbeeld.
1) Jouw organisatie kan wel BTW terugvorderen.
In dat geval betaal je bij een cursusprijs van 1.000 euro 21% BTW, maar dat kun je terugvorderen bij de overheid.
Een BTW-vrijgestelde factuur is voor jullie niet interessant, omdat vanwege de kostendekkende btw-vrijtoeslag van 11% je dan totaal 1.110 euro investeert ten opzichte van 1.000 euro.
2) Jouw organisatie kan geen BTW terugvorderen.
Stel dat je zou kiezen voor een factuur met 21% BTW, dan betaal je bij een cursusprijs van 1.000 euro een totaalprijs van 1.210 euro. Je kunt de BTW van 210 euro niet terugvorderen.
Voor jou is het voordeliger om een factuur zonder BTW aan te vragen. Wij zijn dan genoodzaakt een kostendekkende toeslag van 11% op de investeringsprijs in rekening te brengen. Zo betaal je bij een cursusprijs van 1.000 euro een totaalprijs van 1.110 euro.
Waarom betaal ik 11% BTW-vrijtoeslag ?
Doordat wij de BTW-vrijgestelde prijs aanbieden aan onze cursisten, kunnen wij niet meer volledig de BTW terugkrijgen die we als organisatie betalen over onze inkoopkosten (zoals de kosten voor docenten, cursusmaterialen en locaties). Dit zouden we wel kunnen krijgen wanneer wij in alle gevallen prijzen met BTW zouden hanteren. Doordat we onze cursisten een BTW-vrijgestelde prijs aanbieden, worden onze inkoopkosten dus hoger. Een deel van de BTW over de inkoopkosten kunnen we immers niet meer terugvragen. Om de hogere inkoopkosten te dekken rekenen we de 11% BTW-vrijtoeslag. Uiteraard is dit geheel in afstemming met de Belastingdienst.